donderdag 31 maart 2011

Ding 28 Crowsoursing en crowfunding

Crowdsoursing, vele handen maken licht werk. Een andere spreuk in deze richting kwam ik laatst tegen: liever 5 minuten hulp vragen dan een week medelijden.

Een toepassing voor de bibliotheek.
We kunnen de leners vragen of ze ideeen hebben hoe we de bibliotheek in stand kunnen houden vanwege de bezuiningen. De bibliotheken hebben hier wellicht wel een visie op maar komt dit overeen met wat de leners denken.
Hoe zien de leners de bibliotheek van de toekomst.
Ik ben nu al nieuwsgierig naar de reacties.

woensdag 30 maart 2011

Ding 27 Copyright

Copyright, mijn broer hecht hier heel veel waarde aan. Laatst was ik weer eens bij hem op bezoek. Vol trots liet ik mijn i-pod zien. Wat voor muziek ik erop had staan. Mijn enthousiastme daalde meteen naar het nul punt. Wat een zooitje muziek had ik erop staan. (de kwaliteit was ver te zoeken). Zeker gedownload? Ja hoezo? Dat kan je horen! Nu liet hij meteen zijn muziek van zijn i-pod horen (alleen van eigen CD's geimporteerd). Ik moet echt toegeven dat je verschil van kwaliteit hoor, als je de juiste oren hebt. Het is dus maar net hoe hoog je de lat wilt leggen. Waaraan moet het produkt aan voldoen...

Creative Commons verder nageplozen kwam ik op deze gelijkwaardige term.


Copyleft is een toepassing van de auteursrechtwetgeving om het publiek de ruimte te geven om een creatie en alle daarvan afgeleide werken te wijzigen, te verbeteren en herdistribueren.

Copyleft kan hierbij gezien worden als een parodie op copyright, waarbij men een bepaalde creatie afschermt van vrij distributie.
Copyleft zorgt ervoor dat wijzigingen die door anderen worden gemaakt en verspreidt later opnieuw kunnen worden veranderd. Op deze manier kunnen bedrijven een werk niet stelen om het vervolgens onder een eigen copyright uit te geven. Op deze manier kan het originele werk steeds weer vrij worden aangepast, uitgebreid en verbeterd.


Vormen van plagiaat staat mijn nog bij een aantal jaren terug dat René Diekstra werd beschuldigd van plagiaat. Dit had voorkomen kunnen worden met een bronvermelding.


Ook Dieetgoeroe Sonja Bakker werd beschuldigd van plagiaat door Bea Pols. Even later beschuldigd Sonja weer een dieetist Mathijs Vrieze. Het lijkt wel een spelletje.


In deze vorm plagiaat zie ik Copyleft, Creative Commons echt als een creatieve uitkomst.


donderdag 10 maart 2011

Ding 26 Privacy en veiligheid


Dit ding zou eigenlijk als eerste ding bij de 23 dingen moeten staan. Een voorlichting voor het internet. Ik was niet onwetend, maar nadat ik mijn naam ging googlen was ik wel een beetje verbaasd. Geschrokken toch wel 722 hits. Nadat ik mijn naam tussen haakje had geplaatst evengoed nog 113 hits. Waar komt dit allemaal vandaan.


Als ik dit geweten had dan...... dat is achteraf gepraat, maar toch.


Nergens ben je meer annoniem. Via je mobiel kunnen ze een heleboel gegevens vastleggen. en het wordt ook nog een bepaalde termijn bewaard. Met de camara's op straat erbij. Het is nu dus een tijd van je altijd goed gedragen want Big Brother is watching you.


Van de andere kant....kan dit ook nog een positieve bijdrage opleveren voor de samenleving. Alles is te controleren. Zal nu ook de criminaliteit verminderen?









woensdag 9 maart 2011

Ding 25 Screencasting

Screencasting, een leuk middel om een instructiefilmpje te maken.

Hiervoor had ik meteen een toepassing. De VVE. We zijn bezig om dit zelfsuporting te maken.
D.w.z. geen indeling maken voor de collectie's van de VVE's, maar dat deze organisaties zelf hun collecties kunnen kiezen wanneer ze aan een bepaald thema toe zijn.

Als dit idee de test doorstaat en het uitlenen van de collecties een positief resultaat geeft, kunnen we dit concept ook voor andere organisaties inzetten. In het kader van bezuiningingen is automatisering een van de factoren waar je de diensverlening op pijl kan blijven houden en op lange termijn goedkoper wordt.

Het is gelukt, samen met collega Anita heb ik de screencasting in elkaar gezet.

Neem gerust een kijkje.